Συνεργασία της DOTSOFT με την Περιφέρεια Αττικής για τη δημιουργία της Ψηφιακής Πλατφόρμας «Έξυπνη Πόλη»
Η Περιφέρεια Αττικής ανέθεσε στη DOTSOFT ΑΕ την υλοποίηση του έργου «Ευφυές σύστημα κινητικότητας και Ολοκληρωμένη Πλατφόρμα Έξυπνης Πόλης Διασυνδεδεμένων συστημάτων ΙοΤ» έναντι τιμήματος 2.500.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ.
Στόχος του έργου είναι να συνδέσει αφενός όλες τις υπό ανάπτυξη εφαρμογές έξυπνης πόλης για να διαλειτουργούν κάτω από ένα ενιαίο πληροφοριακό περιβάλλον, αφετέρου να συνδέσει τα δεδομένα από ετερογενή συστήματα παρακολούθησης πληροφοριών και αισθητήρων που ήδη διαθέτει η Περιφέρεια.
Αντικείμενο του έργου η Δημιουργία Ψηφιακής Πλατφόρμας «Έξυπνη Πόλη» που θα περιλαμβάνει:
- Διασύνδεση του Συστήματος Διαχείρισης του Οδοφωτισμού LED με την Πλατφόρμα «Έξυπνη Πόλη»
- Σύστημα Διαχείρισης του Στόλου των Συμβατικών Οχημάτων της Περιφέρειας Αττικής το οποίο αφορά συνολικά εκατό ενενήντα πέντε (195) οχήματα
- Σύστημα πενήντα πέντε (55) Έξυπνων σταθμών πληροφόρησης «Infokiosk»
- Σύστημα πενήντα πέντε (55) Έξυπνων σημείων ανάπαυσης «Παγκάκι»
Η προσφερόμενη Πλατφόρμα γεφυρώνει και συνδέει συσκευές, ανθρώπους, διαδικασίες με μια πλατιά και ανοικτή προσέγγιση. Κύριο μέλημα είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής και η δημιουργία μετρήσιμου οφέλους για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις χωρίς διοικητική επιβάρυνση των στελεχών της Περιφέρειας. Η Πλατφόρμα παρέχει κέντρο ελέγχου λειτουργίας με dashboards, όπου αποτυπώνεται η συνολική εικόνα των λειτουργιών με εύληπτο και κατανοητό τρόπο στην ίδια οθόνη ώστε να ελαχιστοποιηθεί η λειτουργική πολυπλοκότητα μεταξύ των υπηρεσιών και να υποβοηθηθεί η λήψη αποφάσεων των υπευθύνων στη βάση των «πραγματικών – ζωντανών» δεδομένων.
Η Περιφέρεια Αττικής είναι η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα που εγκαθιστά πλατφόρμα IoT για την διαχείριση όλων των δεδομένων της για επιχειρησιακή χρήση και έρχεται να προστεθεί στους 50 και πλέον Φορείς που έχουν εμπιστευτεί μέχρι σήμερα τη DOTSOFT για την κεντρική διαχείριση και παρακολούθησης των συστημάτων και δεδομένων τους.
Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2025.