Sign In

Φάνη Πάλλη Πετραλιά στον Status FM για την ψηφιοποίηση του ιστορικού αρχείου της Οικογένειας Πετραλιά: Εκεί, που το χαρτί φθείρεται, οι ψηφιακές μνήμες ανθίζουν

Φάνη Πάλλη Πετραλιά στον Status FM για την ψηφιοποίηση του ιστορικού αρχείου της Οικογένειας Πετραλιά: Εκεί, που το χαρτί φθείρεται, οι ψηφιακές μνήμες ανθίζουν

Για το έργο της ψηφιοποίησης, Τεκμηρίωσης και Ανάδειξης του Ιστορικού Αρχείου της Οικογένειας Πετραλιά από την DOTDOSFT Α.Ε., μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Status FM 107,7, η κ. Φάνη Πάλλη Πετραλιά.

Το Αρχείο της ιστορικής οικογένειας Πετραλιά περιλαμβάνει 3.117 τεκμήρια ιδιαίτερης ιστορικής αξίας, στη μεγάλη τους πλειοψηφία μοναδικών και στο σύνολό τους εξαιρετικά σπάνιων.

«Ήταν πολύ καλή η συνεργασία μου με την DOTSOFT, όλα αυτά τα χρόνια», δήλωσε η κ. Πετραλιά, συμπληρώνοντας ότι «ήταν η πρώτη φορά που η DOTSOFT αναλάμβανε την ψηφιοποίηση ενός προσωπικού αρχείου. Όπως είπε και ο ίδιος ο κ. Μάνος, και όλοι με τους συνεργάστηκα πάρα πολύ καλά, ήταν και για εκείνους μία καινούρια εμπειρία»

Το αρχείο περιλαμβάνει έντυπο και φωτογραφικό υλικό, το οποίο αφορά την παρουσία και τη δράση μίας από τις παλαιότερες πολιτικές οικογένειες στη χώρα, με παρουσία στην Βουλή από τις πρώτες εκλογές του 1844 έως την σύγχρονη εποχή.

«Έχοντας ανακαλύψει το αρχείο του παππού μου, Θάνου Πετραλιά και αργότερα του πατέρα μου, το οποίο βέβαια έζησα από κοντά, είπα ότι όλα αυτά πρέπει να διασωθούν. Γιατί, εκεί, που το χαρτί φθείρεται, οι ψηφιακές μνήμες ανθίζουν…»

Το αρχείο, που είναι διαθέσιμο στο https://archivespetralia.gr/, ξεκινάει από το 1821 και τη μύηση της οικογενείας Πετραλιά στη Φιλική Εταιρεία. Ακολουθεί η περίοδος του Θάνου Πετραλιά, ο οποίος ήταν ο παππούς της κ. Πετραλιά, βουλευτής, που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο ως πολιτική προσωπικότητα, την εποχή του Εθνικού Διχασμού.

«Ήταν πολύ στενά συνδεδεμένος με τον Βασιλέα Κωνσταντίνο και τον ακολούθησε στην εξορία του δύο φορές. Το αρχείο αυτό περιλαμβάνει πάνω από 1.100 σελίδες επιστολών, ανθρώπων που πρωταγωνίστησαν εκείνη την εποχή και βλέπουμε την εξέλιξη της Ελληνικής Ιστορίας μέσα από τις απόψεις και τις θέσεις τους».

Η ψηφιοποίηση του Ιστορικού Αρχείου του Θάνου Πετραλιά αποσκοπεί στη διευκόλυνση της ιστορικής έρευνας, σχετικά με ένα μεγάλο αριθμό τεκμηρίων στο οποίο κατατάσσονται Κοινοβουλευτικά, δημόσια και ιδιωτικά έγγραφα, προσωπικά ανέκδοτα ημερολόγια, ανέκδοτες φωτογραφίες, προσωπικές επιστολές των πρωταγωνιστών της πολιτικής, λευκώματα, εφημερίδες και φιλμ.

Περιλαμβάνεται επίσης και το Αρχείο του Επαμεινώνδα Πετραλιά, πατέρα της κ. Πετραλιά. Ο Επαμεινώνδας Πετραλιάς ήταν πρωταθλητής στο πόλο, αλλά και ιδρυτής του Ναυτικού Ομίλου Πατρών και πολλών ελληνικών αθλητικών ομοσπονδιών και μετέπειτα επί Κωνσταντίνου Καραμανλή, Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού.

Ακόμη, περιλαμβάνεται το αρχείο του Ελληνικού, Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Γυναικείου Κινήματος για την ισότητα των δύο φύλων και την εξέλιξη του γυναικείου κινήματος ως προς τη θέση της Ελληνίδας στα χρόνια της μεταπολίτευσης, αλλά και τη συμβολή της κ. Φάνης Πάλλη-Πετραλιά, η οποία διετέλεσε και Πρόεδρος της Διεθνούς Δημοκρατικής Ένωσης Γυναικών αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυναικών.

Τέλος, στο μοναδικό αυτό αρχείο, περιλαμβάνονται η Συλλογή Ιστορικών και Φιλολογικών χειρογράφων, με ποιήματα πρωτότυπα, μεταφράσεις, σχόλια σε ποιήματα, πεζά λογοτεχνικά και φιλολογικά κείμενα, μεταξύ των οποίων, των Κωνσταντίνου Καβάφη, Ιωάννη Πολέμη, Γιάννη Ψυχάρη, Άγγελου Σικελιανού, Τέλλου Άγρα, Μιχαήλ Στασινόπουλου, κ.α., καθώς και μεγάλος αριθμός παλαιών και συλλεκτικών βιβλίων έως και παλαιτύπων από τον 18ο και κυρίως τον 19ο αιώνα.

«Ευτυχώς μπορέσαμε και διασώσαμε το αρχείο. Είναι ένα παράδειγμα, για το πώς μπορεί να δικαιωθεί η συλλογική Ιστορία μέσα από την προσωπική. Δηλαδή από το μικρό, φτάνουμε στο μεγάλο, από το «εγώ» στο εμείς και το ταπεινό συναντά το μεγαλείο», δήλωσε η κ. Πετραλιά.

Ακούστε εδώ τη συνέντευξη της κ. Φάνης Πάλλης Πετραλιά στον Status FM 107,7:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *