Η Έλη Καϊτάρη στον STATUS FM: Πολύ ισχυρή η ζήτηση για εργαζομένους στον κλάδο της Πληροφορικής ειδικά σε Θεσσαλονίκη και Β. Ελλάδα. Το εξωτερικό δεν είναι πλέον μονόδρομος
Για τις τεράστιες ευκαιρίες απασχόλησης, που ανοίγονται για τους νέους που σπουδάζουν πληροφορική στην Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη, μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Status FM 107,7 η Έλη Καϊτάρη, HR Manager της Dotsoft A.E.
Η κ. Καϊτάρη τόνισε ότι η ζήτηση για εργαζόμενους στον τομέα της Πληροφορικής έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «ο δείκτης προσλήψεων στην πληροφορική το 1ο τρίμηνο του 2025 διαμορφώθηκε στο 11%, πράγμα που δείχνει ότι η ζήτηση για ανθρώπους με ψηφιακές δεξιότητες, παραμένει πολύ ισχυρή. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι οι νέοι που μπαίνουν τώρα στον κλάδο, έχουν την ευκαιρία να απορροφηθούν άμεσα, όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και σε πόλεις, όπως η Θεσσαλονίκη, όπου τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται συνεχώς τεχνολογικά κέντρα.»
Ο κλάδος της Πληροφορικής απορροφά πολλά στελέχη κυρίως γιατί έχει πολλά «παρακλάδια», όπως τονίζει η κ. Καϊτάρη: «Δεν μιλάμε μόνο για προγραμματιστές, καθώς υπάρχουν θέσεις για ανθρώπους από διαφορετικά υπόβαθρα: από μηχανικούς, αναλυτές δεδομένων, μέχρι και αρχαιολόγους ή μουσειολόγους, που δουλεύουν σε έργα πολιτισμού με ψηφιακά εργαλεία. Στη Dotsoft για παράδειγμα απασχολούμε περίπου 300 άτομα πανελλαδικά σε έργα που καλύπτουν διαφορετικούς τομείς: Από τον πολιτισμό, που δουλεύουν μαζί μας φιλόλογοι και αρχαιολόγοι, μέχρι τις ‘ Έξυπνες πόλεις’, όπου απασχολούνται μηχανικοί, άνθρωποι των θετικών επιστημών, ακόμη και έργα ψηφιοποίησης, όπου απασχολούνται στελέχη όλων των ειδικοτήτων.»
Οι απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς εργασίας δεν στέκονται πλέον μόνο στα τυπικά προσόντα, δεν αρκεί δηλαδή να ξέρει κάποιος μόνο το αντικείμενό του, όπως εξηγεί η HR Manager της Dotsoft, «θέλουμε ανθρώπους που αγαπούν αυτό που κάνουν, που ακούν, που συνεργάζονται και σέβονται τον συνάδελφο και τον πελάτη τους και αυτό είναι που θα κάνει τη διαφορά μεταξύ των υποψηφίων.»
Στην Dotsoft υπάρχουν ευκαιρίες απασχόλησης και για φοιτητές, πέρα από την πρακτική άσκηση, καθώς όπως δηλώνει η κ. Καϊτάρη, «η εταιρεία είναι σε επαφή με τα γραφεία διασύνδεσης πολλών πανεπιστημίων, γίνονται παρουσιάσεις σε σχολές, ερχόμαστε σε άμεση επαφή με τους νέους, τους γνωρίζουμε, μαθαίνουν την εταιρεία, μαθαίνουμε κι εμείς γι΄ αυτούς και κάπως έτσι ξεκινάει ένα ενδιαφέρον για απασχόληση. Έχουμε εργαζομένους μερικής απασχόλησης, προκειμένου να συνδυάζουν εργασία και σπουδές, κάτι που είναι σημαντικό, γιατί ξεκινάει κάποιος νωρίς, ώστε να αποκτήσει και τις απαραίτητες κοινωνικές δεξιότητες, όπως αυτές, στις οποίες ήδη αναφερθήκαμε. Και έχουμε παραδείγματα στη Dotsoft ανθρώπων, που ξεκίνησαν ως φοιτητές με μερική απασχόληση και πλέον είναι από τα έμπειρα στελέχη μας.»
Τα τελευταία χρόνια για τους νέους που σπουδάζουν Πληροφορική, εταιρείες όπως η DOTSOFT, προσφέρουν ευκαιρίες απασχόλησης με εξαιρετικές συνθήκες εργασίας, εξέλιξης και αμοιβές: «Η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα θέλει να κρατήσει τον κόσμο της εδώ, πάντα το εξωτερικό είναι μία επιλογή, αλλά θα έλεγα ότι πλέον δεν είναι μονόδρομος σε καμία περίπτωση», διευκρινίζει η κ. Καϊτάρη. Σημαντικός πόλος έλξης είναι για τους νέους στον κλάδο της Πληροφορικής είναι η έρευνα και η καινοτομία, που αναπτύσσει η DOTSOFT, με έργα που έχουν πραγματικό «αποτύπωμα» στην κοινωνία, συμβάλλοντας σε ένα καλύτερο αύριο, όπως για παράδειγμα έργα που αφορούν στην πυρασφάλεια και στην πρόληψη δασικών πυρκαγιών.
Ακούστε εδώ τη συνέντευξη της κ. Έλης Καϊτάρη-HR Manager στην Dotsoft A.E, στον Status FM 107,7:
