Sign In

Η Δήμητρα Μυτιλή στον Status FM 107,7: Πώς η DOTSOFT AE τεκμηρίωσε και ανέδειξε τα αρχεία της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών

Η Δήμητρα Μυτιλή στον Status FM 107,7: Πώς η DOTSOFT AE τεκμηρίωσε και ανέδειξε τα αρχεία της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών

Η μετάβαση της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή, χάρη στην τεχνολογική υποστήριξη της DOTSOFT AE, ήταν το αντικείμενο της συνέντευξης που παραχώρησε η Δήμητρα Μυτιλή στον ραδιοφωνικό σταθμό Status FM 107,7.

Προσκεκλημένη της εκπομπής Status Press, την οποία παρουσιάζουν οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Βενιέρης και Βιργινία Δημαρέση, η επικεφαλής της Γραμματείας του ιστορικού σωματείου με έδρα τα Γιάννενα μίλησε για το έργο της διάσωσης, της  αξιοποίησης και της προβολής των συλλογών και των αρχείων του.

Περί τις 500.000 σελίδες αθηναϊκών και ηπειρωτικών εφημερίδων. 7.000 ιστορικά έγγραφα, 7.000 φωτογραφίες και 60 σπάνιοι χάρτες συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στα υλικά στοιχεία που τεκμηριώθηκαν επιστημονικά και απέκτησαν ψηφιακή υπόσταση, με μέριμνα της  DOTSOFT AE.

Παράλληλα, ψηφιακή ταυτότητα έλαβαν 425  ζωγραφικοί πίνακες, γλυπτά και άλλα έργα τέχνης που κοσμούν την Πινακοθήκη της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών, ενώ αποκτήθηκε σύγχρονος ηλεκτρονικός εξοπλισμός για την ψηφιοποίηση εγγράφων και βιβλίων.

Η συνεργασία με την DOTSOFT AE είχε επίσης ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη σειράς ηλεκτρονικών υπηρεσιών και εφαρμογών επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας, με σκοπό τη διάθεση του αρχειακού υλικού σε ειδικούς επιστήμονες και στο ευρύ κοινό. Έτσι, μεταξύ άλλων, σήμερα λειτουργούν διαδικτυακή εφαρμογή εικονικού μουσείου, εφαρμογές εικονικής περιήγησης στη Βιβλιοθήκη και στην Πινακοθήκη, πολυμεσική εφαρμογή σε οθόνες αφής και εκπαιδευτική εφαρμογή για μαθητές.

Όπως σημείωσε η κα Μυτιλή, η τεκμηρίωση των εκθεμάτων του εικονικού μουσείου έγινε από νέους επιστήμονες, όπως ιστορικούς και φιλολόγους, γεγονός που προσδίδει αδιαμφισβήτητη εγκυρότητα και ουσιαστικό βάθος στις εμπειρίες των επισκεπτών. Έτσι, ο χρήστης μπορεί σήμερα να δει κάθε έκθεμα σε ψηφιακή μορφή και να αντλήσει πληροφορίες για τον δημιουργό και την ιστορία του, αποκτώντας σφαιρική εικόνα για τη σημασία του.

Υπενθυμίζεται ότι η  Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών ιδρύθηκε, ως πολιτιστικό ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, το 1953 από τον Κώστα Φρόντζο, με πρότυπο την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, έπειτα την καταστροφή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου Πολἐμου, με σκοπό την πνευματική αναγέννηση της περιοχής.  Θεωρείται δε ο μεγαλύτερος και παλαιότερος πολιτιστικός  φορέας της Ηπείρου με 70 και πλέον χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας.

Ακούστε εδώ τη συνέντευξη της Δήμητρας Μυτιλή, επικεφαλής της Γραμματείας της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών, στον Status FM 107,7: