Sign In

Σέρρες: Στην τελική ευθεία για να γίνουν μία «έξυπνη πόλη» με τη συνεργασία της Dotsoft

Σέρρες: Στην τελική ευθεία για να γίνουν μία «έξυπνη πόλη» με τη συνεργασία της Dotsoft

Ο Δήμος Σερρών προχωράει στην υλοποίηση του έργου «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ & ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΞΥΠΝΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΕΞΥΠΝΗΣ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΑΝΟΙΚΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΠΟΛΗΣ ΣΕΡΡΩΝ».

Η συγκεκριμένη υλοποίηση αποτελεί το Υποέργο 5 της Πράξης με τίτλο «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Πόλης Σερρών» και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Η σύμβαση υπογράφηκε τον Ιούνιο του 2023 και έχει χρονικό ορίζοντα 8 μηνών. Στο διάστημα αυτό ο Δήμος Σερρών θα εξοπλιστεί με μια σειρά έξυπνων εφαρμογών, αισθητήρων και εξοπλισμού, που στόχο έχουν την αξιοποίηση του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου (ΑΚΕ), την απόκτηση μιας νέας «επιχειρηματικής» ταυτότητας,  την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας η οποία αναπτύσσεται στην εμπορική περιοχή της πόλης, την αισθητική και λειτουργική βελτίωση της περιοχής παρέμβασης, τον εκσυγχρονισμό του κέντρου και τη συνεχή αναβάθμιση του Δήμου με τη χρήση νέων τεχνολογικών μέσων που θα βελτιώσουν τη διαχείριση και λειτουργικότητα του αστικού περιβάλλοντος, αλλά και την καθημερινότητα των Δημοτών και των επισκεπτών.

Βασικός σκοπός του έργου είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής αγοράς με τη δημιουργία ικανής υποδομής και υψηλού επιπέδου υπηρεσιών που εστιάζονται στην παροχή της βέλτιστης αγοραστικής εμπειρίας. Ωφελούμενοι θα είναι οι επαγγελματίες των οποίων οι επιχειρήσεις εδράζονται στην περιοχή παρέμβασης καθώς και οι Δημότες που μεταβαίνουν συχνά στο Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου.

Παράλληλα η περιοχή αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών λόγω της γειτνίασής της με σημαντικούς φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους. Οι υφιστάμενες ροές των επισκεπτών αποτελούν άμεσο δυνητικό αγοραστικό κοινό που μπορεί να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος. Σύμφωνα με τα παραπάνω, η πράξη ανταποκρίνεται πλήρως τόσο στις ανάγκες του Δήμου όσο και στις απαιτήσεις και τους στόχους της Πρόσκλησης του ΕΠΑΝΕΚ  δεδομένου ότι:

  • Θα αναβαθμίσει το εμπορικό κέντρο και κατ΄ επέκταση την ίδια την πόλη.
  • Θα προσελκύσει νέους «πελάτες – αγοραστές» ενισχύοντας τη βιωσιμότητα της τοπικής αγοράς.
  • Θα αυξήσει τη ροή επισκεπτών στο Δήμο αποτελώντας έναν ακόμη πόλο έλξης.
  • Θα δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες που θα ενθαρρύνουν την ίδρυση νέων επιχειρήσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
  • Θα ενισχύσει την επικοινωνία και αλληλεπίδραση μεταξύ των τοπικών επιχειρηματικών φορέων.

Σε αυτό το πλαίσιο, και όσον αφορά τον εξοπλισμό, θα διεξαχθούν, προς το τέλος του καλοκαιριού, εργασίες διαγράμμισης παρόδιων θέσεων στάθμευσης και εργασίες τοποθέτησης 150 αισθητήρων έξυπνης στάθμευσης στις οδούς Θεσσαλονίκης, Κοσμά Αλεξανδρίδη, Γεωρ. Παπανδρέου, Παύλου Μελά, 29ης Ιουνίου και Ραιδεστού. Υποβοηθητικά θα τοποθετηθούν στην περιοχή παρέμβασης 6 πινακίδες πληροφόρησης για τις ελεύθερες θέσεις στάθμευσης. Τέλος, το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου θα εξοπλιστεί με 15 WiFi Access Points για ελεύθερη πρόσβαση των Δημοτών και των επισκεπτών στο internet.

Επιπρόσθετα θα υλοποιηθεί μία πλατφόρμα προβολής δεδομένων έξυπνης πόλης προς τους Δημότες και μια Mobile εφαρμογή ενημέρωσης πολιτών (σε iOS και Android) για τις ελεύθερες θέσεις στάθμευσης.