Sign In

Η DOTSOFT Α.Ε. ανάδοχος για την Πλατφόρμα Έξυπνης Πόλης Ανοικτού κέντρου εμπορίου Δήμου  Ζακύνθου

Η DOTSOFT Α.Ε. ανάδοχος για την Πλατφόρμα Έξυπνης Πόλης Ανοικτού κέντρου εμπορίου Δήμου Ζακύνθου

Ο Δήμος Ζακύνθου προχωράει στην υλοποίηση του έργου «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΥΛΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ» – ΤΜΗΜΑ Γ: ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΕΞΥΠΝΗΣ ΠΟΛΗΣ ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Δ.Ε. ΖΑΚΥΝΘΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ».

Ο Δήμος Ζακύνθου στα πλαίσια της προετοιμασίας μετατροπή της περιοχής παρέμβασης σε «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου» (ΑΚΕ), μεταξύ άλλων, θα εγκαταστήσει έτοιμη πλατφόρμα cloud που να επιτρέπει τη διασύνδεση των μεμονωμένων λύσεων και πραγμάτων (σ.σ. αισθητήρων, διασυνδεδεμένων συσκευών, καμερών, κτλ.), καθώς και των εφαρμογών Έξυπνης Πόλης που έχουν παραδοθεί ή που θα παραδοθούν στο μέλλον.

Ο Δήμος Ζακύνθου, με την ένταξη του στην πλατφόρμα Smartiscity, την οποία υλοποιεί και διανέμει αποκλειστικά η DOTSOFT, παίρνει μέρος σε ένα πανελλαδικό δίκτυο έξυπνων πόλεων που στεγάζει ήδη 30 δήμους της Ελλάδας. Η Πλατφόρμα Έξυπνης Πόλης θα αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα των τεχνολογιών Internet of Things (IoT) διασυνδέοντας πολίτες, διαδικασίες, δεδομένα και αντικείμενα προκειμένου να επιτυγχάνεται η παρακολούθηση όλων των παραγόντων που επιδρούν στην ζωή της πόλης.

Η Πλατφόρμα υποστηρίζει λύσεις, όπως:

  • Δυναμική διαχείριση θέσεων στάθμευσης,
  • Ελέγχου εξ’ αποστάσεως παρόδιου ηλεκτροφωτισμού LED,
  • Ασύρματης πρόσβασης στο Internet,
  • Συλλογή και διαχείριση περιβαλλοντικών δεδομένων από αισθητήρες,
  • Χρήση εφαρμογών video analytics,
  • Εντοπισμό και παρακολούθηση θέσης αντικειμένων (πχ. κάδων) και οχημάτων (απορριμματοφόρων)

Η Πλατφόρμα παρέχει κέντρο ελέγχου λειτουργίας με dashboards, όπου θα αποτυπώνεται η συνολική εικόνα των λειτουργιών του Δήμου με εύληπτο και κατανοητό τρόπο στην ίδια οθόνη ώστε να ελαχιστοποιηθεί η λειτουργική πολυπλοκότητα μεταξύ των υπηρεσιών του Δήμου και θα υποβοηθηθεί η λήψη αποφάσεων των υπευθύνων στην βάση των «πραγματικών – ζωντανών» δεδομένων.

Κύριο μέλημα είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής και η δημιουργία μετρήσιμου οφέλους για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις του Δήμου χωρίς διοικητική επιβάρυνση των στελεχών του Δήμου.

Η συγκεκριμένη υλοποίηση αποτελεί το Υποέργο 5 της Πράξης με τίτλο «Πλατφόρμα έξυπνης πόλης ανοικτού κέντρου εμπορίου» της Πράξης : «ΑΝΟΙΚΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Δ.Ε. ΖΑΚΥΝΘΙΩΝ – ΔΗΜΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ» με κωδικό πράξης 5037858, και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020. Το πρόγραμμα γίνεται με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ΕΤΠΑ) και από εθνικούς πόρους μέσω του Π.Δ.Ε.